REZULTATE OBȚINUTE

Rapoartele etapelor

Etapa I - 01.01 - 11.12 2017 - Finalizata

ACHIZIȚIA ȘI PROCESAREA DATELOR: PARTEA 1. DEZVOLTAREA PRODUSULUI DIGITAL

Realizarea produsului digital

Website-ul de prezentare a fost dezvoltat în prima parte a acestei etape pentru a crea o identitate vizuală a proiectului și a asigura o transparență a activităților desfășurate. Implementând un aspect plăcut și cu o funcționalitate rapidă și ușoară s-a realizat și un prim pas important în relația cu publicul ne-specialist, care este unul din grupurile țintă ale produsului. Site-ul este accesibil la adresa http://certo.inoe.ro/artemis. Informațiile importante despre proiect (parteneri, obiective, plan de lucru, rezultate obținute) sunt accesibile foarte rapid din prima pagină. De asemenea un link din meniu principal face legătura cu platforma integrată care afișează informațiile din baza de date.

Instrumentele utilizate pentru dezvoltarea site-ului sunt cele de bază în programarea web: HTML5, CSS, Javascript. Urmărind un principiu similar dezvoltat într-un proiect anterior, de asemenea finanțat de UEFISCDI ( PN-II-PT-PCCA-2013-4-0495 – CERES ) pentru dezvoltarea bazei de date s-a apelat la sistemul de gestionare MySQL iar structura acesteia se bazează în mare pe structura Arheodromului Virtual dezvoltat în acel proiect. Aici însă este vorba de 5 monumente (nu doar un sit arheologic) care sunt caracterizate nu doar din punct de vedere al stării de conservare dar și din punct de vedere a proprietăților cadrului natural. Astfel în elaborarea structurii bazei de date pentru această platformă integrată s-a luat în vedere includerea de date despre fauna, sol, vegetație și, poate cel mai important aspect, includerea informațiilor în sistem GIS.

Scopul platformei este de a oferi posibilitatea administrării cercetărilor (curente dar și ale celor anterioare) efectuate în zona monumentelor într-un mod organizat și ușor de utilizat.

Baza de date este structurată în mai multe entități relaționate. Având în vedere că monumentele vizate sunt situate în aceeași regiune dar în zone diferite, entitatea „părinte”, denumită [zona] reprezintă zona cu care aceste monumente sunt asociate (în cazul acesta fiind vorba de zonele Aluniș și Bozioru/Nucu). Această entitate are următoarele atribute: zona_id, zona_nume, zona_descriere și zona_imagine. Monumentele și cadrul lor natural sunt definite drept locații în această bază de date. Astfel entitatea [locație] este relaționată de entitatea [zona] printr-o legătură one-to-many. O zonă poate avea mai multe locații însă o locație poate fi asociată unei singure zone unice. Astfel unul din atributele entității [locație] este zona_id care este cheia externă de legătură cu entitatea [zona] prin care se face acest tip de relaționare. Celelalte atribute ale acestei entități sunt: locatie_id, cod_inm, locatie_nume, locatie_cover_mic, locatie_cover_mare, locatie_harta și locatie_descriere.

În structura gândită de noi, fiecare monument și cadrul natural asociat, pe lângă atributele informative enunțate, trebuie sa aibă înregistrate toate tipurile de cercetări efectuate. Astfel au fost create 3 alte entități, fiecare dintre ele în relație one-to-many (o locație cu mai multe cercetări) cu entitatea [locatie]. Prima dintre acestea păstrează datele despre scanările 3D efectuate asupra monumentului: [locatie_3d]. Această entitate are următoarele atribute: locatie_3d_id, locatie_3D_nume, locatie_3d_descriere, locatie_3d_data, locatie_3d_embed și cheia externă de relaționare locatie_id. Această entitate păstrează toate informațiile despre înregistrările 3D efectuate asupra monumentelor, definite de locatie_id, precum și un link cu codul embedded care va fi interpretat de website pentru afișarea interactivă a modelului 3D. Codul embedded este în mod normal generat de aplicația web care găzduiește modelul 3D pentru vizualizare (spre exemplu www.sketchfab.com ). O altă entitate, [galerie_locatie] asigură administrarea colecțiilor de imagini pentru fiecare monument, definit de locatie_id. Atributele acestei entități: gal_loc_id, locatie_id, image, caption, image_data. Fiecare imagine este însoțită de un mic comentariu explicativ și data la care aceasta a fost înregistrată.

Dat fiind faptul ca astfel de monumente și cadrele lor naturale pot fi documentate și investigate cu o serie foarte largă de tipuri de dispozitive și metode care oferă rezultate și interpretări structurate și clasificate în mod diferit, am optat pentru o administrare generala a acestor cercetări. Prin administrare generala înțelegem o entitate [cercetare] care prin atributele ei să poată caracteriza și cuprinde toate informațiile oricărui tip de cercetare efectuată. Atributele definitorii au fost definite după cum urmează: cercetare_id, locatie_id, cover_image, cercetare_data, cercetare_lista_nume, cercetare_institutie, cercetare_descriere, cercetare_raport. Aceasta entitate păstrează informații despre cercetările (inclusiv fisierele raport) efectuate in locatiile locatie_id cu tot cu datele realizării și autorii acestora.

Baza de date păstrează informațiile mari în fișiere imagine, pdf sau arhive, toate stocate pe discul serverului. In baza de date efectiv se vor păstra doar referințe către fișierele digitale respective. Acest lucru face parte din optimizarea bazei de date pentru limitarea creșterii acesteia în dimensiune și implicit generarea unei funcționalități de proastă calitate și viteză redusă de acces. Accesarea bazei de date se face cu ajutorul limbajului PHP prin funcții dedicate. Afișarea datelor este instantanee în pagina de web. Introducerea datelor se face pe baza unui cont de utilizator autorizat prin intermediul unor formulare simple, in pagina de web.

Calendar, Modele 3D, Studii Naturale, Raport CH, Cercetari anterioare, Diseminare