REZULTATE OBȚINUTE

Rapoartele etapelor

Etapa I - 01.01 - 11.12 2017 - Finalizata

ACHIZIȚIA ȘI PROCESAREA DATELOR: PARTEA 1. DEZVOLTAREA PRODUSULUI DIGITAL

Evaluarea preliminara si calendarul deplasarilor

În timpul elaborării cererii de finanțare a acestui proiect dar și imediat după începerea derulării acestuia, au fost efectuate o serie de deplasări in situ pentru a estima tehnicile necesare documentării siturilor propuse și strategia de lucru. Au fost considerate atât starea de conservare a monumentelor vizate cât și cadrul natural în care acestea sunt situate.

Siturile vizate în acest proiect sunt: Complexul rupestru de la Aluniș, Agatonul Nou, Fundătura, Fundul Peșterii și Piatra lui Iosif. Caracteristicile principale urmărite în această evaluare preliminară au inclus: topografia, vegetația, nivelul de acces și hidrografia zonei.

Complexul rupestru de la Aluniș este alcătuit din 3 incinte săpate în stâncă reprezentând corpul bisericii cu intrare construită din lemn și două chilii. este cel mai ușor accesibil având drum asfaltat (chiar dacă pe unele porțiuni este foarte dificil) până la poartă. Monumentul este încă activ, în biserică încă se desfășoară activități religioase, fiind protejat de gard de protecție. În incinta delimitării de protecție este situat și un mic cimitir ce aparține de biserică. Accesul în chilii este liber și facil, ele fiind săpate în stâncă la nivelul solului, una singura fiind situată pe o potecă pe stâncă în sus.

Accesul către celelalte monumente se poate face din Aluniș sau din Bozioru / Nucu, dar este necesar un mijloc de transport adecvat drumului extrem de dificil (mașină de teren sau căruță). Cel mai apropiat obiectiv este Fundul Peșterii, fiind situat la marginea pădurii, la 350m de la ieșirea de pe drumul rural. Ieșirea se face la 1200m de Nucu. Acesta este protejat de o poartă cu grilaj metalic și lacăt chiar la intrarea în grotă, cheia de acces fiind deținută de Muzeul Județean Buzău. Din același punct de unde ieșim de pe drumul rural, în linie dreapta sunt aproximativ 650m până la Piatra lui Iosif, care este situat în pădure. Aici sunt urme de activitate: lumânări, icoane. De la Piatra lui Iosif, urmărind traseul marcat prin pădure se ajunge la Agatonul Nou (aproximativ 700m distanță). Agatonul Nou este situat în vârful unei stânci, având un versant abrupt. Mai departe urmărind traseul, la 900m distanță se ajunge la schitul Fundătura care este situat într-un luminiș, la marginea unui drum forestier. De aici se poate ieși direct la drum spre Nucu, parcurgând o distanță de 1000m pe jos.

Complexul rupestru Aluniș Schitul Fundătura
Fundul Peșterii Schitul Piatra lui Iosif
Schitul Agatonul Nou

În urma acestei evaluări s-a elaborat o strategie de documentare pe durata proiectului și calendarul de campanii de teren. Un aspect deosebit de important a fost posibilitatea transportului echipamentelor de investigare/documentare cu ajutorul autolaboratorului mobil ART4ART. Concluzia a fost că drumul rural este inaccesibil autolaboratorului iar transportul echipamentelor se va face cu autoturisme de teren până la punctul de ieșire de pe drumul rural. De acolo vor fi transportate de operatori la fiecare locație. Un alt aspect important a fost posibilitatea ridicării unei drone echipate cu senzori imagistici (foto, multispectral, termic și LIDAR). Biserica din Aluniș, chiar daca este înconjurată de copaci, este situată într-un loc relativ deschis ușor de survolat de la altitudine mică. Celelalte obiective, fiind situate în pădure, vor fi survolate de la distanță fiind necesar un plan de zbor detaliat care să acopere o zonă largă: aproximativ 700m2 în plan orizontal dar va trebui să se țină cont și de diferențele de altitudine. De la sol, cele 5 monumente vor fi documentate imagistic 3D (fotogrametrie), termic și multispectral, fotografic. Zona perimetrală, interiorul grotelor, precum și unii pereți, vor fi investigați cu radar cu penetrare în sol. Fiecare obiectiv va fi monitorizat cu senzori de microclimat (temperatura, umiditate relativă), pH, RADON, aciditatea ploii. De asemenea pentru completarea caracterizării cadrului natural vor fi delimitate perimetre în jurul monumentelor pentru colectarea de material biologic pentru investigațiile faunistice, vor fi prelevate probe de sol și rocă.

Calendarul deplasărilor

Calendar, Modele 3D, Studii Naturale, Produs Digital, Cercetari anterioare, Raport CH