Laborator de digitizare

Tagline

Acest laborator este dedicat documentării și digitizării operelor de artă și a monumentelor în toate cele trei dimensiuni. Rezultatele tipice sunt modele 3D, nori de puncte, ortofotoplanuri, modele digitale de elevație, printuri 3D, clipuri animate 3D, randări 3D etc. Am lucrat cu tot felul de materiale, de la textile la metal și sol, de o gamă largă de dimensiuni, de la artefacte arheologice de câțiva centimetri până la situri arheologice la scară mare și secțiuni de peisaje culturale.

Scanare cu laser 3D

De peste 12 ani folosim scanarea laser 3D pentru documentarea și digitalizarea operelor de artă pe baza timpului de zbor al fasciculului laser. Aparatul nostru Surphaser Hemispherical HS25 poate fi implementat pe un trepied și este potrivit atât pentru utilizare în interior, cât și în exterior. Distanța optimă de lucru este de 1,5 – 22 m, fiind cel mai potrivit pentru obiecte medii și mari și fațade de clădiri. Pentru obiectele de dimensiuni mici, se utilizează scanerul Next Engine HD.

Fotogrametrie

În ultimii ani, fotogrammetria a revenit în topul metodelor de digitizare rapidă și fiabilă, alături de scanarea laser 3D sau scanarea cu lumină structurată. Dispunem de o gamă largă de camere foto (senzori full frame și crop), care pot fi montate și pe UAV-ul nostru, precum și de accesorii dedicate pentru digitizarea 3D profesională. Rezoluțiile modelelor 3D pot ajunge până la 0,02 mm, cu texturi foto-realiste corectate coloristic.

Imprimare 3D

În prezent, folosim două sisteme de imprimare 3D pentru a crea replici fizice la scară redusă ale operelor de artă digitizate 3D. Unul dintre sisteme este pe bază de pulbere și poate produce imprimări 3D color fără a fi nevoie de straturi de vopsea. Cealaltă imprimantă se bazează pe filamente și poate produce printuri 3D cu viteză mare.