Laborator ARHEA
Arheometrie aplicată
Acest laborator este conceput pentru a efectua cercetări, investigații, măsurători și determinări fizico-chimice pentru caracterizarea bunurilor de patrimoniu cultural. Scopul principal este conservarea patrimoniului cultural național pe baze științifice și dezvoltarea de noi metode de patrimonializare a noilor descoperiri arheologice.
Imagistică cu raze X
Folosim un sistem computerizat mobil de imagistică cu raze X. pentru inspecții nedistructive în laborator, dar și in situ. Acest laborator este certificat și autorizat de către C.N.C.A.N., iar echipa noastră are trei operatori de nivel 1 și un expert de nivel 2. Cu acest sistem putem investiga o gamă largă de materiale (de la tablouri pe pânză până la artefacte din fier masiv) datorită parametrilor de lucru variabili. Iradierea este înregistrată pe filme digitale care sunt scanate într-o imagine digitală de înaltă rezoluție.
Sondaj UAV
Aeronavele fără pilot la bord permit efectuarea rapidă de cercetări pe zone arheologice mari pentru cartografierea datelor științifice. Sistemul nostru UAV este echipat cu o cameră DSLR de înaltă rezoluție, o cameră multispectrală, o cameră termică și un sistem de scanare LIDAR. De asemenea, este montat un gimbal pentru a anula vibrațiile de zbor și pentru a asigura cea mai bună calitate a imaginii. Rezultatele tipice sunt fotogrammetria aeriană (cu toți cei trei senzori de imagine) combinată cu nori de puncte LIDAR, toate integrate într-un instrument online QGIS.
Imagistica hiperspectrală
Camera noastră SWIR lucrează pe o lățime de bandă de 950-2500 nm și are o rezoluție de 384 de pixeli, fiecare pixel înregistrând până la 288 de benzi spectrale de 5 nm. Achiziția de date utilizează o metodă de scanare de tip push-broom. O folosim în laborator sau in-situ, fiind construită pentru medii dure.