În perioada 11-13 ianuarie 2018, departamentul nostru a fost invitat de către Institutul Național al Patrimoniului la pavilionul României de la Expoziţia internaţională MONUMENTO, organizat la Salzburg.

Monumento Salzburg este o platformă internațională pentru colaborare trans-frontalieră și punct de întâlnire pentru domeniile prezervării, restaurării și conservării monumentelor.

Pavilionul României prezintă proiecte diverse, precum restaurările recente ale picturilor murale ale bisericilor de la Arbore și Suceviţa, proiectul de “60 de biserici de lemn”, dedicat bisericilor valoroase dar în mare parte abandonate ale zonei de la sud şi nord de Carpații Meridionali (judeţele Vâlcea, Gorj, Hunedoara şi Sibiu), Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice (PNR), Cuptorul de ars cărămidă și țiglă artizanală de la Apoş şi proiectul Ambulanţa Monumentelor. De asemenea, standul României oferă demonstraţii practice de dulgherie tradiţională şi de confecţionare a şindrilei, cu restauratorii de la Muzeul ASTRA, dar şi prezentări în domeniul tehnologiei de vârf dedicate investigaţiilor fizice şi chimice, cu aparatura laboratorului mobil de cercetare al INOE 2000.

Organizator și curator

Institutul Național al Patrimoniului

Parteneri

  • Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică – INOE 2000
  • Universitatea Naţională de Arte – Bucureşti, Departamentul Conservare şi Restaurare
  • Complexul Naţional Muzeal ASTRA, Sibiu

Expozanți invitați

  • CERECS Art SRL
  • Fundația PRO Patrimonio
  • Asociația Monumentum, Alțâna, jud. Sibiu