Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) anunţă organizarea expoziției „Meșteșug și prestigiu. Depozitele de bronzuri de la Tărtăria”. Expoziția este organizată în cadrul proiectului de cercetare „Platformă PILOT de valorizare trans-disciplinară prin baze de date relaționate” (PN-II-PT-PCCA-2013-4-1022), finanțat de către Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și coordonat de către Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Optoelectronică (INOE 2000), în perioada 2014–2017.
Expoziția are ca temă o descoperire arheologică de excepție, care constituie și studiu de caz pentru cercetare pluridisciplinară în cadrul proiectului sus-menționat, anume două depozite compuse din piese de bronz și fier (Tărtăria I și Tărtăria II), găsite în primăvara anului 2012, cu ocazia unor ample cercetări arheologice preventive în situl Tărtăria – Podu Tărtăriei, datat în perioada mijlocie a primei epoci a fierului (Hallstatt mijlociu, așa-numita perioadă a culturii Basarabi).
Aceste două depozite de obiecte din bronz și fier reunesc peste 500 de piese (arme, unelte, piese de port și de harnașament), care datează din perioada secolelor 9–8 a. Chr. (seria Bâlvăneşti-Vinţ – perioada Ha B3–C), fiind vorba de una dintre cele mai bogate şi complexe depuneri de acest fel descoperite până în acest moment pe teritoriul României şi —destul de probabil— din zona carpatică şi a bazinului Dunării mijlocii şi de jos. Cele două depozite reprezintă depuneri votive cu caracter de unicat atât prin natura lor (însumând deopotrivă elemente de prestigiu social și meșteșug), cât şi prin contextul cert de descoperire (săpătură arheologică), raportat la civilizaţia Hallstatt-ului mijlociu în zona arcului carpatic şi a bazinului Dunării mijlocii şi de jos. Piesele prezentate în cadrul expoziției au parcurs un laborios proces de restaurare în laboratorul de specialitate al muzeului.
Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada decembrie 2016 – martie 2017, de miercuri până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00 (ultimul acces – 16:15).
text preluat de pe siteul www.mnir.ro