Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării Dezvoltării și Inovării
Contract PN-II-PT-PCCA-2013-4-0495

Centru pentru valorizarea proiectelor cultural-științifice în arheologie

CERES

Parteneri

Coordonator proiect:

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică - INOE 2000

INOE 2000 este o instituție de cercetare-dezvoltare certificată ISO9001 implicată în dezvoltarea, în diferite domenii, a varii aplicații științifice și tehnici fotonice avansate. Centrul pentru restaurare prin tehnici optoelectronice, ca departament INOE, nou membru ICOMOS-România, desfășoară studii de cercetare prin tehnici avansate în domeniul conservării și restaurării obiectelor de artă.

Având la bază peste 10 ani de cercetare națională și internațională de succes, activitatea departamentului este în prezent orientată pe: integrarea metodelor de investigare non-contact, non/micro-invazive, cu un răspuns rapid în special în cazul aplicațiilor polivalente, evaluarea stării de conservare, predicția dinamicii conservării monumentelor/obiectelor de artă; simulări; monitorizări de microclimat realizate pe periaode extinse, evaluarea calității aerului și a factorilor de stres asupra monumentelor prin intermediul unor rețele wireless și a unor senzori specializați; dezvoltarea unui laborator deschis pentru un acces online la infrastructură (cu scopuri diferite: training, educație, experimente comune, schimb de păreri între cercetători, etc.); dezvoltrea unor workshopuri de restaurare (laborator mobil) pentru monitorizarea in situ a anumitor parametrii, extinderea unor campanii (extinderea timpului efectiv de lucru), colaborare între experți.

Coordonator: Adresa:
Laurențiu-Marian ANGHELUȚĂ
Atomiștilor nr. 409, Măgurele, Județ Ilfov,
Cod 076900
tel: 0214 574 522, fax: 0214 574 522
e-mail: certo@inoe.ro
laurentiu@inoe.ro
0727 001 419
 

Muzeul Național de Istorie a României - MNIR

Este cel mai important muzeu cu profil istoric și arheologic din România, fiind direct subordonat Ministerului Culturii și Patrimoniului Național. Cu precădere în ultima decadă, muzeul și-a dezvoltat semnificativ capacitatea de cercetare, nu doar prin prisma excavațiilor arheologice (desfășurate sau programate spre desfășurare ), ci și prin intermediul unor proiecte de cercetare naționale și internaționale. Instituția coordonează și în prezent câteva proiecte de cercetare națională (vizând cronologia Neolitică, sistemul de apărare Roman, studii multidisciplinare de proveniență a obiectelor de patrimoniu) sau este implicată semnificativ în cadrul altora (arheo-metalurgie, conservarea obiectelor din piele, a vopselurilor, protejarea juridică a patrimoniului cultural, arheo-zoologie și mediu antropic străvechi). Specialiștii MNIR coordonează o serie de programe majore de arheologie preventivă (dezvoltări liniare la scară de mari dimensiuni în conjuncție cu construcția de autostrăzi în România, Alburnus Maior) sau sunt implicați în proiecte comune de cooperare internațională (Southern Romania Archaeological Project și Vivre au bord du Danube), precum și în participarea la excavații în siturile arheologice majore. O altă categorie de programe de cooperare internațională desfășurate de către muzeu sunt focalizate pe dezvoltarea și schimbul profesional în muzeologie, dar și în numismatică.

Partener P1: Adresa:
Ovidiu ȚENTEA
Calea Victoriei nr. 12, București
Cod 030026
tel. 0745 231 563, Fax: 0213 113 356
e-mail:
ovidiu.tentea@gmail.com
0745 231 563

 

Muzeul Civilzației Dacice și Romane Deva - MCDR

Secţia de Arheologie Sarmizegetusa are în componență arheologi, cercetători științifici, conservatori, gestionari custode, muncitori, supraveghetori muzeu. Secția cuprinde și Complexul de monumente „in situ” Sarmizegetusa.

În cadrul secției se realizează cercetare de teren în vederea identificării de noi puncte arheologice; se execută cercetări arheologice în vederea obținerii de către beneficiari a avizelor din partea serviciilor deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului National; Specialiștii secției participă la cercetarea arheologică preventivă în cadrul contractelor de cercetare arheologică încheiate de Muzeu; la cercetarea arheologică din situl Ulpia Traiana Sarmizegetusa; la lucrările de conservare a obiectivelor descoperite; gestionează și ține evidența materialelor descoperite pe categorii ceramică, metal, lapidariu și asigură conservarea primară a materialului scos din săpăturile arheologice, asigură supravegherea, întreținerea, paza și protecția instituției și patrimoniului; realizează ghidaj în expoziții; valorifică științific și expozițional piesele descoperite; depozitează, păstrează și conservă în condiții specifice colecțiile; inventariază și gestionează colecțiile de arheologie;

Anual la Muzeul Civilizației Dacice și Romane sunt organizate numeroase activități culturale: programe educative, conferințe, manifestări și sesiuni de comunicări științifice, simpozioane, expoziții, unele dintre acestea devenind tradiționale.

Partener P2: Adresa:
Liliana ȚOLAȘ
Strada 1 Decembrie 1918 nr. 39, Deva, județ Hunedoara
Cod 330152
tel: 0740 132 498, fax: 0254 212 200
e-mail: muzeucdr.deva@gmail.com
liliana.tolas@gmail.com
0740 132 498
 

S.C. Lavimar Consult S.R.L. - LAVIMAR

Specialiştii S.C. Lavimar Consult SRL sunt membri în diverse organisme non guvernamentale care contribuie la promovarea și protejarea patrimoniului cultural mobil și imobil, și susțin activitatea de conservare – restaurare a bunurilor culturale.

În perioada anilor 2005-2012, specialiștii firmei au derulat programul de cercetare privind identificarea unei noi soluții insectofungicide și ignifuge capabile să răspundă parametrilor prevăzuți de standardele românești și europene, pentru a fi utilizate la protecția monumentelor din lemn, finanțat în întregime din surse proprii. Produsul realizat a obținut Brevet de invenție în 2011 (Oficiul de Stat pentru Invenţii și Mărci, nr. RO 123312 B1) și certificări naționale (Agrement tehnic nr. 016-03/375-2011, eliberat de către Ministerul Dezvoltării Regionale-Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcții și Certificat de introducere pe piață nr. 0001/2012 eliberat de către MAI - IGSU).

În perioada anilor 2011-2103, specialiștii firmei s-au implicat la actualizarea și adoptarea a 18 standarde internaționale privind conservarea bunurilor culturale, în cadrul colaborării cu Asociația de Standardizare din România (ASRO), deținând președinția Comitetului Tehnic National 380 - Conservarea bunurilor culturale - corespondentul național pentru TC 346 – Conservation of Cultural Property din cadrul Comitetului European pentru Standardizare (CEN).

Partener P3: Adresa:
Laurențiu DRAGOMIR
B-dul Pipera nr. 1H vila M22, Voluntari, județul Ilfov
Cod 077190
Tel: 0740 040 062; Fax: 0212 691 376
e-mail: drlaur@yahoo.com
drlaur@yahoo.com
0740 040 062