Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării Dezvoltării și Inovării
Contract PN-II-PT-PCCA-2013-4-0495

Centru pentru valorizarea proiectelor cultural-științifice în arheologie

CERES

Etapa III - 2016

Rezultate așteptate:

  1. Program tematic multi-anual pentru evenimente conexe
  2. Ghiduri pentru tehnici si metode de investigare in arheologie si cazurile de buna practica
  3. Tutoriale
  4. Târgul anual de Arheologie 2016

Rezultate obținute

Curs acreditat

Consorțiul, alături de Asociația pentru Protecția Patrimoniului – autorizata pentru cursuri de formare profesionala, perfecționare si specializare - a organizat un curs pilot, cu accent pe tehnicile si metodele de cercetare stiintifica pentru arheologi si restauratori bunuri arheologice.

Conform legislației, cursurile organizate de APP – acreditate de Ministerul Educației, Ministerul Muncii, Autoritatea Naționala pentru Calificări – au o structura generica obligatorie, respectata si de cursurile organizate in cadrul CERES:

Lista cursantilor cuprinsi in seria organizata sub asupiciile proiectului CERES:

  • Radu Marian - MNIR - restautrator lemn
  • Cristina Petcu - MNIR - restaurator carte
  • Ghenciu Ioana - Patriarhia Romana
  • Dudu Maria Valentina- DANAART SRL - Restaurator
  • Badescu Alexandrina- Universitatea din Craiova - restaurator pictura tempera
  • Zahariade Ileana - MNIR - Restaurator ceramica
  • Constantin Claudia - Univ. Buc. - Ing. fizician
  • Cristache Raluca- Universitatea Al. Ioan Cuza - Iasi- Dr. St.Mediului

Participanții parcurs partea de pregătire teoretica si de laborator, apoi practica si pregătirea proiectului, susținerea examenului de absolvire.

Targul anual de arheologie 2016

Una dintre cele mai prestigioase manifestări științifice cu profil pluridisciplinar la nivel național, care se adresează restauratorilor, arheologilor, arhitecților si conservatorilor este organizata anual la începutul lunii noiembrie in București. CONSCIENCE este găzduita in mod tradițional in Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” si aduna peste 100 de participanți din întreaga tara.

Cu dorința de a organiza un atelier de lucru, cu puternica valenta demonstrativa si practica, am propus si realizat in parteneriat cu Institutul National al Patrimoniului o secțiune proprie asociata evenimentului. Asocierea cu cele doua instituții naționale direct implicate in administrarea bunurilor culturale cu înalta valoare s-a datorat si dorinței de a transforma evenimentul într-o tradiție.

Programul evenimentului si imagini din timpul desfășurării sunt prezentate in continuare:

In cadrul evenimentului au fost prezentate 5 lucrări sub forma de postere, care sunt disponibile pentru descărcare.

Evaluarea impactului campaniei de teren din 2015

Campania din 2015 s-a concentrat pe achiziția datelor GPR realizate pe arii pentru care nu existau date preliminare sau pe care s-a solicitat reconfirmarea unor informații preexistente. De asemenea, un prim set de achiziții fotografice pentru modelul fotogrammetric, parte arheodromului, a fost realizat si chiar prelucrat (vezi aici) Achizițiile necesare extinderii modelului fotogrammetric pe diferite categorii si posibile probleme pentru restauratori au fost realizate într-o campanie foarte concentrata in 2016

Rapoarte intermediare GPR

Zona A

Citeste raport intermediar aici

Zona B

Citeste raport intermediar aici

Zona C

Citeste raport intermediar aici

In urma analizei preliminare a datelor înregistrate doar in 7 din cele 10 subzone investigate au fost obținute rezultate ce prezinta interes, respectiv zonele A1, A2, A4, B1, B2, B3, C2.

Radargramele prezinta o adâncime de interes cuprinsa intre 0,3 si 0,7 metri. Pana la 0,7 metri se observa o neuniformitate a mediului de propagare, însă răspunsurile puternice au fost obținute in general la adâncimea de 0,3 metri. Aceste răspunsuri pot reprezenta pavaj, ziduri sau coloane acoperite datorita depunerii de sedimente.