Ce este vibrometria Doppler cu laser?
Vibrometria Doppler cu laser este o metodă non-invazivă, non-contact folosită pentru identificarea defectelor ascunse, precum desprinderi, lacune, crăpături, fisuri etc. ale obiectelor de artă. Principiul de funcționare se bazeaza pe emiterea unui fascicul laser continuu pe suprafața țintă și măsurarea vibrației suprafeței cu ajutorul deplasării Doppler dintre fasciculul incident și fasciculul reflectat. Suprafata este excitată folosind senzori piezoelectrici sau alți excitatori acustici, în funcție de dimensiunea obiectului investigat. Nivelurile vibrațiilor induse sunt foarte mici, comparabil cu cele găsite în mod normal în biserici și muzee. In timpul achiziției datelor echipamentul emite sunete la frecvente si amplitudini bine stabilite ce se repeta pentru fiecare punct selectat in care se efectuează măsurătorile, acest lucru asigura aceleași condiții de excitare a suprafeței investigate. Dupa parcurgerea tuturor punctelor indicate de utilizator, valorile obtinute sunt interpolate pentru a obtine o harta de culoare. Harta reprezinta distributia in plan 2D a valorilor inregistrate si este cartata perfect pe zona investigata.
Metoda LDV prezintă numeroase avantaje ce o fac una din cele potrivite metode pentru investigarea defectelor ascunse sau a problemelor structurale în cercetarea și aplicațiile de conservare a artei.
Baza de date
Datele furnizate de această metodă pot fi vizulizate și analizate doar în aplicația software dedicată. Cu ajutorul acestei baze de date am dorit ușurarea accesului la acet tip special de informație, fiind disponibilă online într-un format universal.
Lista subiectelor investigate cu vibrometrie Doppler laser și stocate în baza de date: