Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării Dezvoltării și Inovării
Contract PN-II-PT-PCCA-2013-4-0495

Centru pentru valorizarea proiectelor cultural-științifice în arheologie

CERES

Despre proiect

Obiectivul principal al proiectului este crearea unui centru cibernetic pentru patrimoniul cultural și muzeologie modernă. Fiecare obiectiv din cadrul proiectului vine cu un pachet de lucru individual ce este finalizat atunci când toate rezultatele așteptate sunt furnizate.

 

Obiective principale

  • O 1: Centrul pentru valorizare cultural științifică (incluzând un arheodrom virtual)
  • WP 1: Programul centrului cibernetic și crearea rețelei de colaborare
  • O 2: Demonstrarea și implementarea unei bune practici / Stimularea investigării științifice pentru arheologie
  • WP 2: Campanii in situ
  • O 3: Suport științific orientat spre utilizator și instrumente de informare cu acces facil
  • WP3: Standarde profesionale și training-uri
  • O 4: Acțiuni de sprijin pentru cercetări de piață și transfer de know-how
  • WP 4: Târgul de arheologie
 

Rezumat

Prezenta aplicație a rezultat din identificarea posibilei și necesarei valorizări transdisciplinare imediate, fără riscuri tehnico-științifice de implementare, a unor rezultate generate și validate de cercetări punctuale ale membrilor consorțiului, precum și posibilitatea de a atribui valoare adăugată acestora. Sunt vizate cercetările adresate investigațiilor științifice pentru restaurare-conservare, arheologie și arheometrie.

Proiectul propus este alăturat, dar independent, unui proiect multianual de dezvoltare regională care prevede construirea unui parc arheologic de mare valoare turistică, într-un areal de maxim interes pentru istorici, arheologi, muzeologi, lingviști, precum și pentru majoritatea turiștilor: Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Obiectivul central al proiectului de față constă în organizarea și punerea în funcțiune a unui centru de valorizare cultural științifică cu activitate corelată cu cea a parcului arheologic, văduvit prin poziționarea într-o zonă defavorizată economic, cu posibilitatea organizării unor cursuri internaționale și a unor tabere de cercetare aplicativă. Astfel se vor adăuga valențe noi parcului arheologic, se va proteja patrimoniul, se va influența direct și imediat valoarea de “întrebuințare” a parcului.

Realizarea unui pachet de servicii aferente parcului arheologic alăturat Muzeului “Daicoviciu” – amplasat în imediata vecinătate a sitului - garantează creșterea vizibilității parcului, dar mai ales monitorizarea științifică a activităților din zonă la momentul exploatării acestuia, implementarea de bune practici și protecția valorosului sit arheologic.

Construirea parcului arheologic este incontestabil o inițiativă de foarte bună calitate, eșalonată pe o perioadă de 8 ani și cu implicarea administrației locale, a autorităților culturale, factori de decizie în teritoriu (cimpeanu.wordpress.com/arhi/prfac/diploma). A fost insuficientă atenția acordată protejării sitului la degradarea accelerată prin acțiunile care vor fi generate și găzduite. Aceasta cuprinde doar tangențial activități privind organizarea modernă a muzeului asociat ansamblului cultural și reprezintă doar un spațiu de comunicare către vizitatorul ordinar. Conform experienței internaționale raportate în diferite medii- la care proiectul face în continuare trimiteri directe - astfel de parcuri pun într-o măsură semnificativă în pericol patrimoniul. Prin organizarea unor servicii (investigații, monitorizare, prospecțiuni, scanări) tehnico-științifice asociate, în principal prin metode non-invazive (GPR, scanare 3D, termografie, LIF, LIBS, LIDAR, FTIR, XRF) și prin evenimente specializate (training, campanii in situ, workshop-uri tematice, târguri periodice ale producătorilor de echipamente) care vor atrage pe diferite termene specialiști (brain gain) se reduce considerabil riscul degradării accelerate, se îmbunătățește activitatea curentă a muzeului, se susțin cercetări competitive ulterioare. În același timp, proiectul contribuie calitativ la creșterea vizibilității României în mediul internațional cultural și nu numai.

Consorțiul creat este valoros și adecvat obiectivelor proiectului, cuprinzând: muzeul în a cărui administrare se află obiectivul arheologic, principala instituție culturală din regiune; un puternic agent economic din zonă, cu activitate de foarte bună calitate în turism și cu experiență în organizarea logistică de team building-uri, cursuri și workshop-uri; MNIR – muzeul care reunește cei mai mulți istorici și arheologi români recunoscuți pe plan international, cei care vor stabili buna organizare a grupurilor de arheologi străini pentru campanii in situ eficiente; un agent economic pentru elaborarea standardelor profesionale și acreditarea cursurilor de formare profesională; un institut național de cercetare cu specializare în dezvoltarea de metode și tehnici de investigare, cu experiență în activitatea teoretică, de laborator și cu practică in situ acumulată în campanii multinaționale, europene și extraeuropene.