Va invitam la vernisajul expozitiei
Aplicatii optoelectronice in cercetarea monumentelor de arta si arhitectura
Expozitia este organizata in perioada 26 mai - 4 iunie, sub auspiciile
Academiei Romane - Sectia Arte, Arhitectura si Audiovizual,
de
Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Optoelectronica INOE 2000
in colaborare cu
PleshooContemporary
(vezi Making of)

Click pentru COMUNICAT DE PRESA

Aceasta prezinta primul monument istoric reconstruit in marime naturala, cu inalta fidelitate si prezentat publicului in Sala de Expozitii "Theodor Pallady" a Bibliotecii Academiei Romane.

INOE 2000 ofera publicului cea mai spectaculoasa si trainica dovada a peformantelor la care au ajuns aplicatiile optoelectronicii in domeniul investigarii si prezervarii patrimoniului cultural, materializata prin reconstructia fidela a unuia dintre monumentele cercetate in zona Dobrogei. Zona necropolei cetatii Tomisului, unde a fost gasit acest mormant pictat, prezentat in expozitie, cuprinde alte trei morminte pictate din secolele IV-VI. Primele reconstituiri, digitale si in miniatura au fost realizate de INOE incepand cu anul 2006 si include alte morminte pictate, precum si ansamblul de bisericute, cu incizii perfect redate, din Basarabi (secol IX), judetul Constanta.

Exponatul este oferit publicului cu precizie micrometrica, datorita metodelor optoelectronice care permit astazi analize fizico-chimice non-contact, non-invazive, cu raspuns rapid si perfect functionale pe santiere arheologice, de restaurare, sau in muzee si galerii.


Galerie " Making of " (2004 - 2015)