A fost sculptat in varful unei stanci pe un versant de 40-50 de metri. Inscriptiile si alte elemente prezente nu pot situa asezarea mai devreme de secolul XVIII. Pana in anii 80 trei din cele doua camere erau intregi insa intre timp tavanul s-a surpat.
Galerie foto
Imagini din aceasta locatie
Nu exista imagini in galerie pentru aceasta locatie.
Model 3D
Model 3D fotorealist
Data
2017-06-22
Descriere
Din cauza pozitionarii acestui obiectiv, fotografierea anumitor portiuni a fost imposibila. Fiind situat pe un varf de stanca, un perete exterior este îndreptat spre un gol in care existau doar copaci (fiind imposibila chiar si ridicarea unei drone în acea zona). Un alt minus a fost reprezentat de lumina soarelui care a generat umbre foarte puternice pe suprafata. Acest neajuns a fost remediat prin post-procesarea fotografiilor si a texturii rezultate pentru atenuarea zonelor de umbra si iluminare puternica. Numarul mare de fotografii si vegetatia abundenta din jurul monumentului a facut ca procesarea sa poata fi efectuată doar la un factor calitate low (factor al Agisoft Photoscan -> un sfert din rezoluția fotografiilor). Modelul a fost procesat complet cu exceptia unui perete exterior care nu a putut fi fotografiat.
Termografia in infrarosu este o metoda de control nedistructiv. Toate corpurile care au o temperatura mai mare de zero absolut emit o radiatie electromagnetică (care poate fi detectată sub forma de caldura). Imaginile au fost inregistrate in conditii de seara de vara intre orele 19:00 si 20:00. Cu ajutorul acestor imagini termice au fost identificate zonele cu o umiditate mai ridicata, acestea avand temperaturi mai scazute. Diferentele mici de temperatura dintre maximele si minimele inregistrate pe suprafata pietrei se poate considera ca nu exista zone cu stres termic.
Perioada
2017-06-22
Institutia
Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Optoelectronica INOE 2000
Autori
Chelmus Alexandru, Ratoiu Lucian
Raport
Investigatii geofizice cu G.P.R. - Agatonul Nou
Principiul de functionare al radarului cu penetrare in sol (G.P.R.) se bazeaza pe emiterea undelor electromagnetice spre zona de investigat si inregistrarea reflexiilor acestora. Reflexiile sunt produse de neomogenitatile solului sau de variatia proprietatilor electromagnetice intalnite de unda in drumul sau, care pot reprezenta diferente de stratigrafie sau obiecte ingropate. Prin aceste masuratori s-a urmarit investigarea starii peretilor (identificare fisuri) de stanca asociati monumentelor si verificarea existentei de goluri sau caverne in subsolul imprejmuitor sau chiar dedesubtul acestora
Perioada
2017-06-23
Institutia
Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Optoelectronica INOE 2000
Autori
Chelmus Alexandru, Ratoiu Lucian
Raport
Analize petrografice si microtectonice
Studiile geologice au inclus investigatii de teren a caracteristicilor litostratigrafice si microtectonice.
Perioada
2018-06-15
Institutia
Institutul de Speologie Emil Racovita
Autori
Cristian Munteanu, Alexandru Petculescu, Razvan Arghir