Proiect Experimental Demonstrativ

Platformă digitală integrată pentru valorizarea peisajului cultural din Munții Buzăului.
Studiu de caz: cadrul natural și monumentele istorice din zona Aluniș-Bozioru

OBIECTIVE

Scurta trecere in revista a principalelor obiective ale proiectului.

PARTENERI

Prezentarea celor doi parteneri colaboratori din proeict.

PLAN DE LUCRU

Schema planului de lucru pe durata intregului proiect.

Selectia de monumente

Asezări rupestre din zona Alunis-Bozioru

Schitul rupestru Fundătura

Acest monument este mentionat intr-un document din 1678 ca fiind un loc de rugaciune. Nu exista alte elemente pentru o datare mai timpurie. Acest locas a fost sculptat intr-o stanca izolata dreptunghiulara, avand o intrare si cateva ferestre. Inca se mai deosebesc urmele sculpturii in piatra precum si cateva inscriptii.

Ansamblul rupestru Aluniș

Acest complex este data in 400-600 EN. Are 4 zone principale, una dintre ele servind astazi ca biserica. Peretii sunt acoperiti cu scrijelituri cu cruci de Malta si inscriptii in chirilica a unor ani dupa calendarul Iulian (cea mai veche fiind 1548) si nume de persoane.


Piatra lui Iosif

Aceasta asezare a fost data intre 300-600 EN pe baza unor simboluri specifice scrijelite (peste) asociate perioadei paleo-Crestine, gasite de asemenea si pe alte monumente din aceeasi perioada in Transilvania.


Fundul Peșterii

Cercetarile arheologice si inscriptiile murale au determinat cercetatorii sa identifice doua perioade distincte de utilizare: Hallstatt tarziu (400-600 EN) si perioada medievala tarzie. Peretii au inscriptii reprezentand sabii-cutite (akinakes) si varfuri de sageti, datand din epoca fierului tarzie.

Schitul rupestru Agatonul Nou

A fost sculptat in varful unei stanci pe un versant de 40-50 de metri. Inscriptiile si alte elemente prezente nu pot situa asezarea mai devreme de secolul XVIII. Pana in anii '80 trei din cele doua camere erau intregi insa intre timp tavanul s-a surpat.

Scurt rezumat

Proiectul propus are ca scop demonstrarea implementării și validării a unui model de cercetare interdisciplinar pentru peisajul cultural din zona Aluniș-Bozioru, cu dezvoltarea unui produs digital interactiv online. Acest produs digital va livra informații știintifice complementare despre monumentele istorice și mediul lor natural, precum și actualizări constante și comparații statistice pentru generarea unei evaluări de mare acuratețe a stării de conservare, caracteristice acestui peisaj cultural. Mai mult decât atât, informațiile generate vor contribui la procesul decizional pentru politicile de dezvoltare zonală. Studiul de caz alcătuit din Ansamblul Rupestru de la Aluniș și câteva monumente din Ansamblul Rupestru din munții Bozioru: Fundătura, Fundul Peșterii, Piarta lui Iosif și Agatonul Nou, se concentrează pe un tip de peisaj cultural asociativ, foarte puțin studiat.

Echipa interdisciplinară este formată din cercetatori din domenii tehnice cu experiența în caracterizarea non-invazivă a bunurilor patrimoniului cultural și dintr-un grup de experți din domeniile geologiei și biologiei. Informațiile știintifice rezultate vor include: modele digitale 3D ale monumentelor istorice selectate, prospecțiuni georadar, monitorizare microclimat, investigații cu senzori aeropurtați (LIDAR, multispectral, termic) și studii naturale. Platforma rezultată va fi alcatuită dintr-un website intuitiv cu o bază de date ce permite coroborarea, vizualizarea și compararea informațiilor știintifice obținute, precum și cartarea digitală a acestora într-un sistem GIS.

Noutatea proiectului constă în noua abordare integratoare și coerentă a procesului de valorizare a peisajului cultural, prin asocierea de informații complexe provenite din domeniul științei conservării și din studiul cadrului natural, anulând astfel granițele dintre patrimoniul cultural și cel natural.

Infrastructura utilizată

Transmite un mesaj echipei!